En enstensring är vacker – men är den praktisk?

Då man står inför att gifta sig och dels välja en förlovningsring och även en vigselring (primärt till bruden; i Sverige så brukar brudgummen även fortsatt efter vigseln att bära sin förlovningsring) så ställs man inför några utmaningar. Ringarna man väljer ska bäras dagligen och man måste således se till att de inte är i vägen – vanligt vid ett fysiskt arbete – och att de tar skada (tyvärr vanligt oavsett).

Det man måste ställa mot varandra är således estetik och funktionalitet. Menas här; det kanske inte är det absolut smartaste att välja en enstensring med en gigantisk sten på då denna på många sätt kommer att vara i vägen i vardagen och att man därigenom riskerar att tröttna på ringen i fråga. Något som man definitivt inte ska göra då det kommer till en vigsel- eller förlovningsring.

Därmed inte sagt att man ska välja bort en enstensring som modell; tvärtom – det är en klassikt ring och få modeller säger kärlek, lyx och exklusivitet som en enstensring. Vi menar alltså snarare att man kanske ska överväga en sten modell mindre; just av den enkla anledningen att en sådan inte kommer att vara i vägen lika mycket.

Så, enligt oss: enstensring – ja, definitivt. Men av en lite mindre modell. Det behöver inte på något sätt innebära ett nedköp och det behöver definitivt inte handla om att ringen är billigare – både till pris och till utseende. Nej, i många fall så är det betydligt vackrare med en lite enklare, mer återhållsam enstensring än en större sådan då många av dessa faktiskt kan se lite vulgära ut.

Tänk på skötseln av din enstensring

Viktigt, som gällande alla andra smycken du äger, är att du sköter din förlovnings- vigselring på ett korrekt sätt. Detta ger nämligen en längre hållbarhet och det ger den en lyster som gör att den hela tiden ser som ny ut. Hur ska du då sköta din enstensring? Förslagsvis så här:

Tvätta. Gör det till en daglig vana att ta av dig ringen (bra även sett till att den inte ”fastnar”) och tvätta den i lite ljummet vatten, diskmedel och med en mjuk tandborste som redskap. Viktigt är dock att du först kollar vilket material det är på både ring och sten och det kan du göra hos en juvelerare som kan ge goda råd kring detta. Överlag så är vi dåliga på att tvätta våra smycken och då det kommer till ringar så är det så att man riskerar att få en massa bakterier som fastnar och det är naturligtvis ingen höjdare om man exempelvis ska laga mat.

Det finns folk som skryter om att de inte tagit av sin vigselring på närmare tjugo år. Det är ingenting att skryta om – det är snarare äckligt.

Juvelerare. En sådan bör du besöka någon gång – kanske vartannat år – för att dels rengöra din enstensring grundligt (det kostar inte många kronor) och dels för att kontrollera och eventuellt laga den. Det är vanligt att klorna som håller stenen på plats börjar släppa greppet och det innebär att du när som helst kan tappa stenen i fråga. Det här är något som en juvelerare snabbt kan åtgärda.

2 Apr 2017