Vill du dela alla dina ärr med alla?

Ärr är en del av dig. Gamla ärr visar att man har levt. Ärr berättar en historia. Men vill man dela alla sina historier? Kanske inte historien om acne i tonåren? Som man ville dölja redan då?

För många är dom ärr man bär en del av en själv. Det kan vara en olycka man varit med om, det kan vara efter ett kejsarsnitt eller en operation. Det påminner en själv om ens dödlighet, men också om att man klarade sig. Det lämnar ett spår på din kropp, på samma sätt som en tatuering. De flesta bär sina ärr med stolthet. De berättar en historia ur ditt liv. Men det finns också de ärr man inte är stolt över, som man inte vill se, eller visa upp. De ärr som man vill dölja. Kanske är det könsbundet? Kanske är det vanligare att kvinnor vill dölja sina ärr? Det vet man inte säkert. Men många oavsett kvinnor eller män, gillar inte ärren efter acne. Då kan man välja att behandla acneärr

Ärr i ansiktet brukar man vilja ta bort

Att ha “finnar” i tonåren är vanligt. Det har de flesta mer eller mindre. Har man tur, får man enstaka utslag som inte lämnar några spår. Har man otur, kan man ha problem med utslag som också lämnar ärr i ansiktet. Många anser att det är onödiga ärr, det är som en förlängning av acnen. När man väl blivit av med den, vill man bli av med spåren också. Det finns idag metoder som reducerar eller helt tar bort spår och ärr efter acne, så mycket som mellan 50-90%. Behandlingen är skonsam och man får räkna med ca 4 behandlingar.

Behandling i tre faser, för optimalt resultat

Inledningsvis tar man reda på vilken typ av ärr det rör sig om. För att ta reda på det sticker man in en liten nål mycket grunt i ärrvävnaden, med bland annat antioxidanter, vilket knappt känns. Preparaten sjunker in i hudlagret och verkar i huden under dagarna efter behandlingen. Härnäst tar man sig an hudpigmenteringen, och en utjämning av ytan på huden som har skador. Detta görs för att uppnå en bra grund för behandling av ärren. Slutligen arbetar man med att uppnå så stor likhet med den oskadade huden så att ärren på så sätt inte blir lika tydliga och så att säga “försvinner”. Varje individ har olika förutsättningar, men majoriteten brukar uppleva en förbättring och vara nöjda. Kanske du också?

9 Mar 2020