Vad gör man för att få bort åderbråck på sina ben?

Vissa yrkesgrupper har lätt att få åderbråck på sina ben. Har man ett helt liv stått och gått i sitt arbete, är det lätt hänt att man får någon typ av åderbråck, eller bara ett finmaskigt nät av ådernät på sina ben. Åderbråck är inget som är farligt att ha på sina ben. Vissa till och med skäms för att de råkar ut för åderbråck eller ådernät, men det är ingenting att skämmas för. Det är bara resultatet av ett aktivt liv.

Därför drabbas vissa av åderbråck

Åderbråck får man lätt på grund av jordens starka dragningskraft. Står man och går man mycket i sitt liv, får blodet svårt att cirkulera som det ska göra. Då är det lätt hänt att man drabbas av åderbråck. Det innebär att venerna börjar cirkla och klumpar ihop sig på benen och de blir mer framträdande på benen.

Om man vill bli av med sina åderbråck finns det behandling. Det gamla sättet att komma till rätta med åderbråck är operation, men numera finns det behandlingar som inte behöver inbegripa operationer.

Så blir du av med åderbråck utan operation

Numera kan man få hjälp med att bli av med åderbråcken, utan att behöva sövas ner och utsättas för en operation, som tar lång tid av konvalescens i anspråk. Dessa behandlingar kan du få, utan att opereras:

1. Endovenös laserbehandling

En endovenör behandling innebär att man först ger en bedövning i form av en vätska som sprutas in i benet. Sedan gör ett litet hål i huden och för man in en tunn laserfiber. Kärlväggen med åderbråck förstörs genom att de upphettas med laser.

2. Skumbehandling

Vill man inte behandlas med värme av en laserfiber, kan man i stället behandlas med ett skumpreparat som gör att venen som har bildat åderbråcket kollapsar.

3. Invasiv virknålsteknik

Man kan även använda sig av en manuell metod med ett instrument som påminner om en virkesnål, då tar man bort åderbråcken med hjälp av det instrumentet. Man gör små, små snitt i benet och avlägsnar åderbråcken.

Fördelarna med en behandling utan operation är bland annat de att du slipper sövas ned. Du slipper en lång konvalescens. Du kan arbeta efter en behandling av åderbråcken, även om du bör ta det lugnt. Har du ett arbete som innebär tunga lyft, bör du vila några dagar efter behandlingen. En sådan vilodag är dock inget jämfört med att ligga sjukskriven i flera dagar.

27 Aug 2018