Tre vanliga skönhetsingrepp

För den som vill ändra något i sitt fysiska utseende finns det många möjligheter att göra det idag. Skönhetsingreppens popularitet växer stabilt, och därmed även antalet kliniker. Det som plastikkirurger kan ändra på kroppen är ganska mycket, i den här texten samlas tre av de mest populära skönhetsingreppen.

Bröstförstoring

Att förstora brösten är kanske den mest förekommande skönhetsoperationen. Kirurgen lägger in ett implantat, antingen med saltvatten- eller silikonfyllning, genom att lägga ett snitt i bröstvecket och föra in dem.

Det är dock inte bara genom bröstvecket som de kan föra in implantaten – vissa kirurger lägger snittet i armhålan och för in implantaten den vägen. Den här tekniken är dock något kritiserad - vissa motståndare menar nämligen att risken för att operationen går fel och inte blir lika bra, är mycket större än när man lägger snittet i bröstvecket.

Risken för infektion hos patienten är dessutom mycket större på grund av armhålans bakterier i hårsäckarna. Det är dock många patienter som ändå föredrar den här metoden eftersom ärret i princip inte är märkbart efteråt.

Ögonlocksplastik

En typ av ingrepp vars popularitet har ökat markant den senaste tiden är just ögonlocksplastik. Ögonlocksplastik utförs främst på patienter som har påsar under ögonen eller hängande ögonlock. Det som en ögonlocksplastik inte åtgärdar är rynkor i yttre ögonvrån (eller kråksparkar som det också kallas) samt nedfallna ögonbryn.

När man genomför ögonlocksplastik på de övre ögonlocken, tas överskottshud och eventuellt fett bort, alternativt omfördelas. Samma princip gäller även vid operationer vid de nedre ögonlocken, detta då främst i syftet att ta bort påsar under ögonen.

Ansiktslyftning

Vad ansiktslyftningens syfte är känner nog de allra flesta till – att minimera förekomsten av slapp hud och rynkor i patientens ansikte. Vanligtvis utförs ingreppet på lite äldre patienter, ofta vid ungefär 45 – 60 års ålder. I enkla ordalag går en ansiktslyftning ut på att sträcka hela ansiktshuden bakåt, för att sedan ta bort det hudöverskott som uppstår.

Operationen, som i regel utförs med lokalbedövning i kombination med lugnande mediciner eller narkos, går till på det viset att kirurgen först skär ett snitt i håret, ner bakom örat och sedan mot nacken.

Därefter justeras fettvävnaden och den underliggande muskulaturen. Efter den proceduren sträcker kirurgen ansiktsskinnet, tar bort överbliven hud och syr ihop snitten. En ansiktslyftning brukar normalt kräva att patienten är sjukskriven i två veckor.

23 Nov 2016