Ska du sy upp en kostym? Tänk på detta först

Ibland kanske man inte är nöjd med hur den nuvarande kostymen sitter på kroppen. Vid sådana lägen kan det vara dags att gå till en skräddare för att få en ny kostym uppsydd. Det här behöver inte alltid kosta särskilt mycket (även om priserna varierar) och resultatet bör garanterat bli bra om du går till en seriös skräddare. Att hitta en bra skräddare kan ibland vara svårt, särskilt om du bor i en större stad som Stockholm. Med många aktörer är också risken större att man stöter på någon som är oseriös. Bor man i en mindre förort eller kommun nära Stockholm, till exempel Täby, kan det vara lättare att hålla koll på utbudet (mer om detta nedan i texten).

Vilket tyg vill du ha?

Att på förhand veta vilket tyg du vill ha är viktigt. Skräddaren har sannolikt hundratals tyger i olika material, färger och mönster i sin arsenal. Således är tygvalet ett beslut som man kan behöva lite tid på sig att fatta. Att göra det på stående fot hos skräddaren kan göra att du tar ett förhastat beslut som du sedan ångrar.

Sedan behöver du inte ha bestämt dig in i minsta detalj. Men vet du ungefär vad du vill ha kan det göra att det finns fyra olika alternativ – istället för 100 – att välja mellan hos skräddaren.

Passform

Passformen är en viktig del av helhetsintrycket en kostym ger. Här är det viktigt att man känner till sin kropp väl och att man vet vad som klär en bäst. Är man lite större kanske det passar bättre med en bred kostym, medan en slimmad och smal outfit ofta lämpar sig bättre för den som är smal och/eller vältränad.

I allmänhet när det gäller val av kostym är det ofta ett misstag att ta alltför stor hänsyn till rådande trender. Det handlar om en ganska stor investering som man gärna inte gör allt för ofta. Om du inte vill handla nya kostymer stup i kvarten bör du välja något tidlöst som är hållbart även på lång sikt.

Att hitta en skräddare

Att hitta en bra och seriös skräddare kan ibland kännas krångligt till en början. Det finns ofta många av dem – men hur vet man egentligen vilka som är bra och inte?

Som nämnt i inledningen av den här texten blir det ofta enklare om man bor i ett mindre område, till exempel i Täby i jämförelse med Stockholms innerstad. Bor man i just Täby kan det räcka med en sökning på internet som lyder ungefärligt ”Skräddare Täby” för att få fram de aktörer som finns. Byter man däremot ut ”Täby” mot till exempel Stockholm eller Göteborg, blir alternativen många. I sådana lägen är det bra att försöka hitta recensioner på nätet, eller helt enkelt fråga runt bland sina vänner om det finns någon skräddare de rekommenderar.

18 Jul 2017