Så arbetar en makeupartist

Om du ser på en film och tittar på skådespelarna, kan du se arbetet som en makeupartist arbetar med. Det som de gör är att lägga ett lager med ansiktspuder på dem så att de inte ser glåmiga, prickiga eller blå ut i ansiktet. De strålkastare och kameraljus som man använder när man spelar in filmer, gör nämligen att allt syns i deras ansikten; varje por, finne, blodkärl och så vidare. Det är det som gör att man ser glåmig ut inför en kamera om man inte sminkar dem på rätt sätt. Detta gäller för så gott som alla med västerländskt utseende. Kommer man från ett afrikanskt land, eller ett sådant ursprung, och har en mörk hy, är det inte alls på det sättet. De har så pass mörk hy att deras blodkärl och porer i ansiktet inte syns på det sättet.

Starka strålkastare och kameraljus

Så är det för alla som arbetar framför kameran, inte bara skådespelare, alla som till exempel arbetar i en TV studio, behöver sminkas så att de ser bra ut i TV, och inte ser ut som spöken eller har blåskiftande ansikten. Det gäller alla journalister, nyhetsuppläsare och meteorologer, programledare och artister. Det gäller även alla gäster som kommer till en TV studio. Innan de sätter sig i en TV-soffa, går de till ett sminkrum och blir sminkade av en sminkös, eller en makeupartist, som det numera kallas. Även männen. Alla blir sminkade av en makeupartist.

Hårt arbete – inte bara glamour

Som med alla andra jobb, är det inte bara glamour, även om man som makeupartist arbetar med glamorösa arbeten och skådespelare, artister och alla som fotograferas, till exempel i sammanhang där man arbetar med reklam. Det är inte alltid som det är optimalt att arbeta. Bland det viktigaste kan vara att få den som man sminkar att slappna av, så att du kan ta fram det bästa i hennes, eller hans ansikte.

Upptäcker en artist, eller skådespelare att du är duktig på det som du gör, kan du göra karriär och kanske bli anlitad av den artisten och skådespelaren. En del, som tjänar väldigt bra, anltiar egna makeupartister. Det är ifall det man göra, faller dem i smaken. Och innan man kommer det är det hårt arbete som kan göra att man hamnar där. Ingenting sker av en slump. Snarare handlar det om att bli duktig på det man gör. Alltid. Läs mer här om du vill gå en makeupartist utbildning.

3 Jan 2019