Osymetrisk kropp

Som de allra flesta redan vet så är inte människokroppen helt symmetrisk. Ögonen är inte alltid exakt lika stora, brösten kan vara olika stora, ena tån är längre än samma tå på andra foten, näsan är sne eller liknande. Vissa saker går att åtgärda om man är riktigt missnöjd med det, ibland genom att landstinget betalar, ibland får man betala för det själv.

Efter sjukdom

Kvinnor som drabbas av bröstcancer kan behöva ta bort vävnaden i ett eller båda brösten. Om endast ena bröstets vävnad behövs opereras bort så blir kroppen osymetrisk och det kan påverka självförtroendet, både i privatlivet men även i vardagen med jobb och socialt liv. De flesta kvinnor blir erbjuda implantat i brösten efter en mastektomi. Väntan på implantat kan vara jobbig för många kvinnor och de väljer då att klä sig i större kläder för att inte visa att brösten är borta. För att slippa skämmas och för att våga visa upp sig på jobb och delta i sociala sammanhang så kan man få en remiss för en eller två bröstproteser.

Känner sig mindre kvinnlig

Många kvinnor som har behövt bröstprotes är rädda för att få olika stora bröst, men så är inte fallet. Det finns butiker som är specialiserade på bröstproteser och de har bröst i alla möjliga storlekar och former, just för att det ska finnas ett bröst för alla som behöver en protes. Det finns dessutom med eller utan bröstvårta samt bröst där det går att sätta på en bröstvårta om så önskas vid speciella tillfällen. Självklart så är brösten en stor del för att känna sig som en kvinna och det finns många kvinnor som väljer att operera in implantat i sina naturliga bröst för de är så pass små, ibland fyller de inte ens upp en A-kupa.

För kvinnor så är risken 12% att drabbas av bröstcancer och vissa kvinnor väljer att operera bort sina friska bröst där det finns cancer i släkten. Så en bröstprotes är inte bara för kvinnor som har drabbats av bröstcancer, det kan vara behövligt för friska kvinnor också.

För att få en remiss för bröstprotes så går man via sin läkare och berättar om sina besvär och hur det påverkar ens vardag. Även om du ska få implantat så är det just i väntan på denna operation som en bröstprotes kan vara till hjälp för att höja självförtroendet ute bland människor.

24 Aug 2017