En hårtransplantation – vad kostar det?

Att säga vad en hårtransplantation kostar i förväg är svårt. Det är helt enkelt många faktorer som spelar in. Om en klinik lämnar ett pris på en hårtransplantation utan att känna till just ditt fall lite bättre, är det inte sällan lockpriser. Om en klinik skriver ut detta bör de också vara tydliga med att det handlar om ungefärliga priser, och inte att dessa priser kommer att stämma in på just på din transplantation.

Om du funderar på att göra en hårtransplantation i Stockholm och undrar vad det kostar, är det bra att känna till de faktorer som kan komma att avgöra priset. Här är några av de viktigaste:

Faktorer

  • Dina förväntningar. Alla patienter har olika förväntningar. Hur mycket hår just du tycker är tillräckligt är avgörande för priset.
  • Donationshår. Vid en hårtransplantation tas hår från tinning och nacke. Kvaliteten på det håret är avgörande för vad priset kommer att landa på. Bland annat beror det på färgen, tätheten och tjockleken på hårstråna.
  • Hur mycket skall täckas? En självklar och stor faktor i prissättningen. Har du bara ett litet kalt parti på hjässan? Eller är det stora delar av huvudet som ska täckas? Något som också spelar in är hur mycket hår du har på dessa partier. Är det helt kalt? Eller har du ganska mycket, men kanske tunt hår, som behöver fyllas ut?
  • Vilken klinik och vem? Av vem och var transplantationen utförs är givetvis en stor del i prissättningen. Är det en erfaren kirurg i till exempel Stockholm, eller en nyöppnad klinik i en mindre stad? Klinikerna sätter sina egna priser. Vissa kliniker i större städer, som till exempel just Stockholm, kan ibland ha lite dyrare priser.
  • Hur många besök? Hur många besök du behöver göra är även det en faktor i prissättningen.

Ungefärliga priser

Som nämnt i inledningen är det svårt att ge exakta priser utan att känna till just ditt fall lite bättre. Däremot skyltar många kliniker med ungefärliga priser för sina hårtransplantationer. Tänk på att det kan bli både dyrare och billigare, beroende på ovanstående faktorer. En klinik, baserad i Stockholm, skriver till exempel att priserna kan variera mellan 35 000 och 75 000 kronor. Ett ganska stort spann alltså. De skriver också att det är sällan som en stor behandlingen kostar mer än 62 500 kronor. Det faktum att kliniken är baserad i just Stockholm kan även det ha viss inverkan på priset.

En annan sida som erbjuder hårtransplantationer skriver att en liten hårtransplantation kostar ca 35 000 kronor. Detta har de specificerat genom att skriva att det handlar om 1 500 hårsäckar och ungefär 4 000 hårstrån. Priset per hårsäck blir då 23 kronor.

För en mellanstor hårtransplantation sjunker priset per hårsäck något. För 2 500 hårsäckar och ca 6 500 hårstrån kan man räkna med ett pris på 40 000 kronor (eller 17 kronor per hårsäck).

För en stor hårtransplantation sjunker priset per hårsäck ytterligare. Då gäller priset 45 000 kronor för 3 500 hårsäckar och 9 000 hårstrån. Priset per hårsäck blir då endast 14 kronor. Tänk som sagt på att dessa priser kan variera en hel del. Boka alltid ett möte för att se vad just dina kostnader skulle bli. Dessa priser ovan är dock bra att ha som referens vid framtida konsultation eller bokning.

24 Jan 2017