Bästa tandblekningen görs hos tandläkare

De flesta önskar sig snygga och vita tänder, eller hur? Finns det någon som önskar sig det motsatta; gula tänder och svart mellan tänderna? Knappast. När det kommer till skönhet och att se så bra ut  som möjligt, kommer det även till att kunna visa ett par vita och skinande tänder när man ler. Det är mycket som är förknippat med tänder. Säg att du skulle ha en glugg i tänderna, de som har drabbats av det, vill helst inte alls öppna munnen. Människor som ser andra som har tomma gluggar i tandraden, kan komma att döma dem som "udda", "konstiga" eller rentav som "onda" – med alla de dåliga associationer som vi gör när det kommer till sinnebilden som vi har av häxor, med gluggar i munnen.

Inte snyggt med gula tänder

Gula tänder är verkligen inte snyggt. Även om man skulle ha alla tänderna kvar i munnen, vill man heller inte visa upp gula tänder, när man ler. Även med gula tänder kan man dömas som "konstig", "ofräsch" eller "oattraktiv" som människa, av andra. Det är ju inte riktigt det man vill bli betraktad som. Den som är noggrann med sitt utseende ser helt enkelt till att bleka sina tänder och sköta om dem så bra det går.

Så går en tandblekning till

Innan man gör en tandblekning måste en tandläkare undersöka tänderna, för att se att det inte finns hål i någon tand, eller att man har ett tandkött med många blottade tandhalsar – det innebär att tandköttet har krupit ner på tänderna så att själva tandrötterna syns. Sådant kan nämligen göra mycket ont om man råkar få tandblekningsmedlet på rötterna. Tandrötterna har nerver, som gör att man känner av dem. På emaljen har man inga nerver som ger smärta. Och det är enbart emaljen som ska blekas. Så för att man ska veta att det går bra att bleka tänderna utan att det gör ont, måste man undersöka tänderna ordentligt innnan en tandblekning.

Inte alla tandläkare gör tandblekningar

Det är inte riktigt så att alla tandläkare utför tandblekningar. Sådant måste man fråga sin tandläkare om. Om du till exempel bor i Solna, finns det ett 50-tal tandläkare som du kan välja mellan. Fördelen med att välja en lokal tandläkare är att det blir enkelt och smidigt att gå till en tandläkare som man bor nära. Det blir varken bökigt eller svårt att ta sig till en tandläkare nära där man bor. Läs mer här om du behöver en tandläkare i Solna.

Tandblekning kräver skyddsutrustning

Sedan när man har konstaterat att dina tänder går mycket väl att bleka, att de är hela och inte har några blottade tandhalsar, är det bara att skrida till verket. Man lägger först en skyddande skena för läpparna i munnen. Sedan penslar man med särskilt medel som bleker dem och det är ett ganska starkt medel som helst inte ska komma på läpparna. Hos en tandläkare kommer de att ha alla skyddsutrustningar som du behöver och kan känna dig trygg att tandblekningen går rätt till.

5 Feb 2019