Att gå på en botoxutbildning

Intresset för skönhetsbehandlingar fortsätter att öka då Botox-injektioner är en av de populäraste skönhetsbehandlingarna. Skönhetsklinikerna har därför stort specialistbehov.

En specialist som utbildar sig för att kunna genomföra injicering av Botox kallas för en estetisk eller kosmetisk injicerare eller behandlare. Dess främsta uppgift är att injicera Botox och olika sorters fillers. Det vanligaste stället för Botox-injicering är övre, mellan och nedre delen av ansiktet. De mest förekommande patienterna är både unga och lite äldre damer. I grunden är de allra flesta estetiska behandlare sjuksköterskor som valt att vidareutbilda sig inom skönhetsindustrin. Idag erbjuds det olika påbyggnadsutbildningar som både sjuksköterskor eller annan legitimerad medicinsk personal kan gå för att senare kunna arbeta som en estetisk eller kosmetisk injicerare. Att gå en Botox utbildning är med andra ord inte svårt, speciellt om man har den rätta bakgrunden. I Sverige finns det så kallade estetiska injektionsrådet som idag arbetar med att få striktare regler kring vem som får göra estetiska injektioner.

Allt du behöver veta om Botox

Vad bör man då veta om Botox? Det är ett läkemedel med erkända och beprövade effekter. Botox började användas i början på 90-talet. Dess tillämpning har ökat sedan dess till att bli ett av de främsta läkemedlen när det kommer till estetiska behandlingar. Injiceringen av Botox har ett enda mål, att släta ut rynkor, sura mungipor eller kaninlinjer. Botox kan injiceras i flera olika delar av ansiktet. Efter en utförd Botoxbehandling måste patienten vara extra varsam med sitt ansikte. Återhämtningen beror på patienten men även på utförd behandling. Före en Botox procedur måste patienten gå på ett förberedelsesamtal med läkaren som ska utföra behandlingen. Tanken är att få all nödvändig information innan själva ingreppet.

Arbetsplatser och kunskaper för en Botox-specialist

En estetisk injicerare arbetar oftast på en privat mottagning. Några exempel på sådana mottagningar är skönhetskliniker, plastikkirurgiska kliniker och kosmetologiska mottagningar. Som kosmetisk behandlare måste du vara varsam och lyhörd men även ha ett kritiskt tänkande. Arbetet omfattar även en hel del rådgivning inom kosmetiska behandlingar och det är viktigt att patienten får rätt information och råd innan ingreppet. Av stor vikt är att även avfärda ingrepp som kan skada ansiktet.

Specialister inom Botox behandlingar behöver ha omfattande kunskap om botulinumtoxin, fillers, peeler och medicinsk hudvård då alla dessa ingår i de flesta behandlingar som utförs idag. Breda kunskaper om arbete med laser och kring hudens åldrande är av väsentlig betydelse.

26 Mar 2020