Tandimplantat att föredra framför proteser

Skräcken som finns i att förlora sina tänder ska inte underskattas. Om detta sker genom en olycka, på grund av e sjukdom, påverkat av sin egen livsstil eller på grund a ålder har ingen betydelse; skräcken är densamma oavsett orsak till förlorade tänder. En skräck som tyvärr för en del blir verklighet och där man tvingas se över vilka alternativ som finns för att ersätta sina tänder. Alternativ som idag är fler – och bättre – än någonsin.

Där man förr nästan uteslutande använde sig av proteser vid tandlossning så kan man idag erbjudas andra alternativ och ett av de mest populära är ett så kallat tandimplantat. Skillnaden mellan tandimplantat och proteser – i folkmun; löständer – är att tandimplantat opereras fast i käkbenet och således på sikt blir en permanent tand som känns exakt som en riktig sådan.

Om vi först förklarar själva ingreppet så kan vi säga att du slagit ut en tand och att du gjort detta under en fotbollsmatch i Solna, du har besökt en tandläkare och denne har presenterat lösningen om tandimplantat för dig. En lösning som du tycker låter bra och som du vill fortskrida med. Viktigt är följande: det är alltid du som bestämmer. Den tandläkare – oavsett här om det handlar om en i Solna eller om det gäller en tandläkare i någon annan stad – presenterar lösningen; men det är du som har sista ordet. Naturligtvis inte att förväxla med att du inte ska lita på rekommendationer från din tandläkare.

Det som sker vid ingreppet är dock följande: din tandläkare borrar fast titanskruvar i ditt käkben och på dessa så fäster man sedan så kallade distanser. Dessa distanser är således det som kommer att uppfattas som dina tänder. Dessa formges efter din färg, efter storleken på dina övriga tänder och det är ett precisionsjobb som verkligen ger resultat.

Tandimplantat känns- och ser ut som äkta tänder

Frågar du en person vad denne tycker om dina tandimplantat så kommer denne förmodligen inte ens ha anat att du haft sådana; han har tagit för givet att det handlat om äkta tänder. Så bra blir effekten. Det viktiga dock är att du inte kommer att känna någon skillnad. Du kommer att kunna skratta, le och tugga på exakt samma sätt som du alltid gjort och där har vi den främsta anledningen till varför vi rekommenderar tandimplantat.

Gällande skötseln så är det viktigt att poängtera att du sköter dina tandimplantat på exakt samma sätt som dina riktiga tänder; borsta morgon- och kväll, använd tandtråd och skölj regelbundet med munvatten. En annan viktig del gäller din livsstil. Om du exempelvis röker så är detta sällan en bra kombination med tandimplantat då det ger dig en sämre chans att dessa ska tas upp av din kropp. Dags att fimpa, med andra ord.

Här kan du läsa mer om tandimplantat: http://www.tandimplantatsolna.se/

20 Oct 2016