Ett konventionellt ansiktslyft ger gott resultat

Ansiktet är det första man ser hos en annan människa och ingen annan kroppsdel är därför så viktig att man håller fräsch. Speciellt inom vissa yrken där ett leende och ett piggt ansikte kan vara skillnaden mellan en affär och en utebliven sådan. Det är också anledningen till varför man ser att det finns så pass många produkter för att förfina just ansiktet – vi har smink i form av läppstift, mascara, ögonskugga, eyeliner, puder och vi har olika typer av ansiktstvättar; allt för att man ska kunna hålla sitt ansikte i ett så tilltalande skick som bara möjligt.

Men; produkter å ena sidan. Vissa saker kan man inte sminka bort och ett tydligt exempel på detta är åldrande och allt som ett sådant för med sig. Vi har hängande ögonlock, vi kan se hur fett och överflödig hud samlas kring hakan och under den och vi kan se hur små kråkfötter tar plats vid ögonen. Pannan är ett annat utsatt område i takt med åldrande och där brukar årsringarna komma i form av större- eller mindre rynkor. Detaljer som påverkar och som man inte kan komma till bukt med på egen hand. Här ska vi även tillägga att åldrande i sig inte är den enda orsaken. Nej, även saker som rökning, avgaser, solen – en stor bov – och sin egen genetik kan påverka ansiktet och gör att det ser mer slitet ut.

Vad göra? Ja, det enda alternativet som finns är egentligen att vända sig till plastikkirurgin och genomföra ett ansiktslyft. Något som fler och fler gör och därför tänkte vi titta lite närmare på ett ansiktslyft – ett konventionellt sådant; vi bortser från exempelvis MACS-lyft och ansiktslyft med trådar här – och vad ett sådant egentligen innebär. Vi radar upp några punkter som kan vara värda att veta.

  • Konsultation. Ett ansiktslyft sker aldrig på måfå utan det föregås alltid av en initial konsultation där man tillsammans med en kirurg sätter sig ned och går igenom förväntningar, risker och alternativ som kan tänkas finnas. Tillit till kirurgen byggs upp och ingreppet blir tryggare med mindre stress.
  • Narkos. Vid ett konventionellt ansiktslyft så blir man sövd och detta medför alltid vissa risker; något som man bör vara medveten om.
  • Konvalescens. Efter ett ansiktslyft så kan man ha blödningar och därför så bör man vara rökfri före- och innan. Utöver detta så blir man naturligtvis svullen och rekommenderat är att åtminstone en natt bör spenderas på kliniken där ingreppet ägt rum – detta för observation. Gällande läkning så kan man räkna med 4-6 veckors vila från fysisk ansträngning och man kan vara tillbaka arbete så fort blåmärkena lagt sig; något som brukar ske efter några veckor.
15 Dec 2016